16. október vyhlásila Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) OSN za Svetový deň výživy.
Pri tejto príležitosti žiaci študijného odboru asistent výživy pripravili pre spolužiakov a pracovníkov školy výstavku o fyziologickej výžive v priestoroch školy. Na výstave nechýbali tradičné sezónne potraviny našej krajiny ako sú strukoviny, obilniny, kyslá kapusta, jablká, orechy.
Výživa našej populácie je energetický nadmerná a predovšetkým živinovo nevyvážená.
Jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a dlhému životu je zdravá (fyziologická) výživa, na ktorú sa často zabúda. K zdravej výžive nepatrí veľa mastného, sladkého a soli. Mali by sme telu dopriať viac ochranných látok, v podobe rôznych druhov strukovín, obilnín, zeleniny a ovocia.
Samozrejmosťou by malo byť dodržiavanie týchto zásad: pravidelná strava, nefajčiť, nedrogovať, nepiť alkohol, vyhýbať sa stresu a nezabúdať na pravidelný pohyb a výdatný spánok.
16. október nám má pripomenúť, že život každého človeka je jedinečný a neopakovateľný, a preto je na každom z nás, aby si ho dostatočne vážil.
V školskom rozhlase odznela prednáška na túto tému.Mgr. Iveta Vozárová
odb. garant štud. odboru AV