Naša trieda sa zúčastnila exkurzie v meste Stará Ľubovňa v cukrárni Marianna a v Hniezdnom v Nestville - liehovare dňa 28.1.2016. Bolo veľmi zaujímavé vidieť výrobu toho, o čom sa učíme.
Cukráreň je pomerne dobre vybavená modernou technikou. V celej prevádzke sa prísne dodržujú hygienické zásady. Vyrábajú sa tu mäkké cukrárenské výrobky, trvanlivé, pľundrové, ale aj kysnuté jemné a bežné pečivo a zároveň cukrárenské a pekárske výrobky pre celiatikov. Videli sme tu mnoho strojov, ktoré uľahčujú prácu vo veľkovýrobe, ako napríklad poťahovací stroj, kde sa koláče polievali cukrárenskou polevou. Z jednej strany sa dávali čisté, nepoliate koláče a z druhej strany vychádzali už poliate a vychladené. Ďalšie zaujímavé stroje boli na rezanie, miešanie cesta, balenie výrobkov, rozvaľovanie cesta, tresírovanie, vyguľovanie rožkov, delička pečiva, ale aj kroisantovač, plnenie dua pečiva a poloautomatický stroj na výrobu oblátkov. Všetky výrobky prechádzajú expedíciiou, a následne sa rozvážajú po okolí.
V Nestville Parku sme videli rôzne priemyselné stroje, ale aj manuálne práce napr. kováčstvo, a rezbárstvo.
Na začiatku prehliadky liehovarníckeho skladu sme sa dozvedeli o pozberovej úprave. Základnou surovinou na výrobu liehu je pšenica, tritikale, jačmeň a kukurica. Zberová zrelosť je charakterizovaná skončením ukladania rezervných látok v zrne. Po zbere treba vykonať mnoho operácií, od ktorých bude závisieť kvalita zrna, jeho stav a straty pri uskladňovaní. Medzi základné operácie pozberovej úpravy patria: sušenie, triedenie a príprava na skladovanie.
Videli sme aj obrovské silá, v ktorých sa uskladňovalo obilie, klíčilo obilie v špeciálnych miestnostiach. Jačmeň sa skladuje v humnách, kde vyklíči na zelený jačmeň, potom sa usuší v špeciálnych zariadeniach za stáleho vetrania, a nakoniec sa pomelie.
Videli sme aj hydrolýzu, kde prebieha hlavné kvasenie. Pri hlavnom kvasení bolo mnoho oxidu uhličitého, preto po otvorení nádob bol silný zápach. V iných nádobách sa získavali rôzne druhy liehu pri rôznych stupňoch. Na záver sme mali možnosť vidieť pivnicu so sudmi s destilátmi, vyrezávanú kresbu, ktorá charakterizuje Nestville a ochutnať Fruxi džúsy.Júlia Vyšovská, II. AV